Bio Japán Barna Rizs Miszókrém - NEM PASZTŐRIZÁLT - 1kg

Bio Japán Barna Rizs Miszókrém - NEM PASZTŐRIZÁLT - 1kg

Organic Japanese Brown Rice Miso - Tub (unpasteurised) 1kg
11 485 Ft
-+
Cikkszám:
MIS0202.X01A
Készlet: 
2 db

Termékleírás

ÖSSZETEVŐK: teljes szójabab• (47%), erjesztett barna rizs• (33%), tengeri só, viz. A •-al jelzett termékek bio gazdaságból származnak. 

FONTOS MEGJEGYZÉS: A Clearspring márka garancia a legjobb minőségű japán bio miso szállítására. A miso egy autentikus vegán, erjesztett élelmiszer, amelyet a 8. század óta gyártanak Japánban, ahol naponta több mint ezer tonna mennyiséget fogyasztanak számos variációban és levesekben. A Clearspring miso nagy népszerüsége miatt Japán különböző régiójának számos gyártójával kötöttünk szerződést bio miso termékek szállítására. Az összes miso fajtánk hagyományos receptek alapján, a lehető legjobb bio összetevőkből készül. Mivel azonban a miso egy élő termék, így az íz, a szín és a konzisztencia kissé eltérhet a régiótól és a szezontól függően. A könnyebb színű miso gyakran a déli régióból származik, ahol a melegebb éghajlat miatt a szükséges érési idő rövidebb, mint az északi régióban, ahol jellemzően a sötétebb misók készülnek.  
 
A miszó egy élő termék és folyamatos erjedés alatt van aminek következtében az üveg tetejét a keletkező gázok felpúposithatják. Ettől még fogyasztásra alkalmas. Ártalmatlan fehér élesztő réteg képződhet levegő hatására rajta. Egyszerűen kaparjuk le róla. 
 
Ezt a sötétebb, sűrűbb misot, a japán Genmai Misot azért fejlesztették ki, hogy a tápértéke maximális legyen. Amióta szójabab és barna rizs keverékének felhasználásával készítik, azóta rendkívül egészséges táplálkozási előnyökkel rendelkezik. 
 
Természetesen attól a régiótól és éghajlattól függően, ahol a miso készül, a főzőmester a szaktudása és a tapasztalata alapján megítéli, hogy a miso elérte-e az optimális érettséget. Ez az érlelési idő változhat forró nyári időszakokban a 6 hónaptól, bizonyos megyék hidegebb régióiban a 18 hónapig. Élvezze ezt a kiadós misot egész évben, mártásokban, kenhető krémekben, sült ételekben, levesekben és ragukban. 

 

Mi a miso?

Az árpa miso készítése

A szójababot megfőzzük, hozzáadjuk a megpárolt árpát, sóoldatot (tengeri só és víz), az Aspergillus Oryzae-vel beoltott koji rizskultúrát, majd az egészet jól összekeverjük, és egy cédrusfa hordóba tesszük erjesztés és érlelés céljából.  
 
A miso egy japán, hagyományos, erjesztett, alapvető élelmiszer és fűszer, amely különböző típusú gabonafélékből, túlnyomórészt szójából, valamint az egyedülálló koji fermentációs kultúra hozzáadásával készül. 
 
Christopher Dawson, a Clearspring alapítója, a 18 év alatt, amíg Japánban élt, a miso minőségi szakértőjévé vált. A Clearspring termékpalettáját is ő válogatta össze a legfinomabb, hagyományosan előállított japán bio misokból. 
 
Minden hagyományosan erjesztett japán miso főzéssel készül, a legfinomabb bio termesztésű összetevőkből (teljes szójabab, gabonafélék), koji fermentált kultúrával (gabona vagy szójabab, és Aspergillus Oryzae penész spórával beoltva), valamint tengeri só és víz hozzáadásával. Azután cédrusfa hordókban szobahőmérsékleten, több hónapon keresztül természetesen érlelődik. Ez alatt a kojiban lévő enzimek, a természetesen előforduló élesztők és baktériumok fokozatosan lebontják az összetett gabonát és szóját könnyen emészthető aminosavakra, zsírsavakra és egyszerű cukrokra. Ezen folyamatok által keletkezett miso elnyeri gazdag és összetett ízét, melynek mélységét az uma, az ötödik íz tökéletesíti. 
 
Hogyan tároljuk a misot? Általában a miso tárolásának legjobb módja frissességének és minőségének megőrzésére hűvös szekrényben vagy hűtőszekrényben. Azonban ez az éghajlati viszonyoktól és a személyes preferenciáktól függ. A magas hőmérséklet a további erjedést segíti elő, amely ártalmatlan változást idézhet elö a termékben. A színe sötétedni fog, és érettebb lesz az íze, valamint esetleg a csomagoláson belüli nyomásnövekedést eredményez. Levegő hatására esetleg kialakúlt ártalmatlan, fehér élesztőréteget egyszerűen kaparja le.  

Mennyire sós a miso? 

A só minden erjesztett és pácolt étel szerves részét képezi. Fontos szerepet játszik az erjesztési folyamatban, a tápérték optimalizálásában, de a termék romlását is meggátolja. A Miso elegendő sót tartalmaz ahhoz, hogy elösegítse az erjedést. A tényleges mennyiség változó, az 5%-tól az enyhébb fajtáknál, egészen 12%-ig az erősebb, sötétebb fajtáknál. A miso egy koncentrált fűszer, amely jelentős ízhatást biztosít, így nem kell nagy mennyiség belőle. Amikor a sót akarja kiváltani misoval, adjon hozzávetőlegesen egy-két teáskanál misot, egy negyed teáskanál só helyett. Így a sóbevitel csökkenthető a fözés során, de további előnyökhöz is jut a miso fantasztikus telt ízéből és tápértékéből adódóan. 

Clearspring szója ételek nem génmódosítottak?

A bio tanúsítvány feltétele, hogy az élelmiszer nem lehet genetikailag módosított, ezért is, az összes Clearspring bio élelmiszer nem génmódfosított. A Clearspring a nem bio termékei esetében is garantálja, hogy azok sem tartalmaznak egyetlen génmódosított összetevöt sem. 

A miso különböző fajtái?

Ahogy a francia boroknak, vagy a belga söröknek is, a misonak is számos változata létezik. Minden egyes fajtának saját egyedi íze, színe és textúrája van és mindegyiken kiérződik a helyi kultúra, a mag fajtája és Japán különböző régióinak az eltérő termesztési feltételei. Míg az édes misó alacsonyabb szójatartalmú, kevésbé sós és több kojit tartalmaz, Japán déli részein népszerű. Ezzel szemben a sötétebb miso, amit gyakran aka-nak, vagy piros misonak hívnak, több szóját és kevesebb koji gabonát tartalmaz és hagyományosan Japán északi részéből származik. A Clearspring termékpalettáján megtalálható a legjobb miso minden típusból, úgy a sötét, mint világos, ahogyan a tiszta szójabab és a gabonával kevert fajták egyaránt. 

Kell főzni a misot?

A nem pasztőrözött miso olyan élő enzimeket tartalmaz, amelyek a hosszú főzés során elpusztulhatnak. A miso tápértéke és az íze viszont megmarad, azaz a főzés során nem változik. Egyes receptek ajánlják a miso a főzését, hogy a többi összetevő aromáját gazdagítsa. 
 
A miso enzimatikus előnyeinek maximalizálása érdekében válasszon nem pasztörizált változatot, (vagy fagyasztva szárított miso levest), és olyan recepteket, ahol a misot csak a főzés végén kell hozzáadni az ételhez.  

Milyen ételekben lehet használni a misot?

A misot használhatja só helyett olyan ételekben, mint a levesek, raguk, feltétek. Temérdek összetevő jól illeszkedik a miso ízéhez, mint például a gyömbér, fokhagyma, rizsecet, tahini, citromlé és juice. Látogasson el a recept oldalunkra, hogy további speciális ötleteket kaphasson.

 

Ez az enyhén édes miszó rendkivül jóizű és tökéletesen harmonizálja az izeket babokkal, zöldséges ételekkel, szószokkal, levesekkel, pörköltekkel. 

Száraz hűvös helyen tárold. Felbontás után hűtőszekrényben tárolva 6 hónapig fogyasztható. 

 
Átlagos tápérték 100g termékben
0
No votes yet
3 925 Ft
Készlet: 
71 db
0
No votes yet
4 150 Ft
Készlet: 
0 db
0
No votes yet
4 580 Ft
Készlet: 
32 db
0
No votes yet
13 785 Ft
Készlet: 
3 db
  • Bio
    Bio
  • Vegán
    Vegán