Tempeh termékek
Termék menü
A tempeh, ez a Délkelet-ázsiából származó étel méltán megérdemli figyelmünket, mert egy olyan ételféleségnek örvendhetünk általa, amely az érlelési eljárásnak köszönhetően rendkívül kedvező, elengedhetetlenül fontos élettani hatással bír.
A misohoz hasonlóan a tempeh is fermentálással készül, ami javítja a tápértékét, és ezáltal az antinutritív anyagok lebomlanak. (A tempeh szójából készül, rostokban gazdag, valamint remek kalcium és omega-3 forrás, de határozottan csak érlelt formában tanácsos fogyasztani. A szója Kínából származik, ahol 13ezer évvel ezelőtt már alapélelmiszerként tekintettek rá.) A tempeh egy szójasajt, főtt szójababból, nemes penészes érleléssel jön létre. A természetes tejsavas erjesztési eljárás során nem csak könnyebben emészthetővé válnak az összetevői, azaz például egyszerűbb aminosavak alakulnak ki, hanem probiotikumok is keletkeznek, melyek az erős immunrendszert és a kifogástalan emésztést segítik elő. Ezért van az, hogy naponta kellene érlelt termékeket fogyasztanunk, mely szokás a Távol-keleten egyébként évezredekre nyúlik vissza. A tempeh kíméletes előállítási eljárása miatt a vitaminok, enzimek, bioaktív vegyületek, antioxidánsok, ásványi anyagok is jelen vannak a végtermékben. Az erjesztett ételekben rengeteg élő mikroorganizmus található. A tempeh élettani hatása, sokoldalú felhasználhatósága miatt népszerű alapanyaga a húsmentes étrendnek. Ajánlott mindenkinek, aki az egészségét, az ellenálló képességét szeretné támogatni és szeret gurmé módon étkezni. Több kutatás is felhívja a figyelmünket a tempeh megelőző szerepére a szív- és érrendszeri betegségek, rák, bélflóra egyensúlyának felborulása és csontritkulás esetén.
A tempeh elkészítése egyébként egyszerű, csak egy szárító-kelesztő funkcióval ellátott sütő, vagy termosztát szükséges hozzá, mely a hőt 24 órán át 32 fokon tartja. Az érlelési folyamatnak köszönhetően a termék mind karakteres ízében, mind állagában eltér a megszokott szójakészítményektől. Ahogy a misoról is el lehet mondani, hogy fűszer és levesként étel is egyben, a tempeh már önmagában is egy fenséges laktató étel, mely ha natúr, sajtízű, de lehet sült és füstölt is. Egész vékony szeletekre vágható, mely roppant jól mutat a salátákban. Kellemes karakteres íze is csábító, ugyanakkor rendkívül jól ízesíthető: szójaszósszal, zöldfűszerekkel, curryvel, fokhagymával, paprikával, ízes rukkolával, spenóttal, vagy akár savanyú káposztával, szinte bármivel, és kitűnően süthető. Egy gombás tempeh pörkölt minden ragus, paprikás ízeket kedvelő embert levesz a lábáról.
Az általunk forgalmazott sült és füstölt bio tanúsítvánnyal rendelkező tempeh garantáltan GMO mentes szójabab felhasználásával, Európában készül.