Tempura

Tempura
Hozzávalók: 
A tésztához:
  • Sima vagy rétes fehérliszt
  • Hideg víz
  • Egy csipet só
 
Elkészítés: 

Sokkal könnyebb, mint gondolná, otthon elkészíteni ezt a nagyon közkedvelt japán ételt, csak kövesse útmutatásunkat lépésről lépésre.

  1. Hevítse az olajat egy nehéz, Wok-típusú edényben. Azzal tudja leellenőrizni, hogy az olaj elérte-e a kívánt hőmérsékletet, ha belecsöppent a nyers tésztából. Ha az olaj elég meleg, akkor a tészta szinte azonnal a felszínre siet. 
  2. Miután lecsepegtette a felesleges tésztát (használja ehhez a bundázó tál oldalát), helyezze a bebundázott zöldségeket a forró olajba. Próbálja nem bedobni az olajba a tésztába mártott zöldségeket, hanem az edény oldaláról finoman belecsúsztatni. Ha a tésztából leválnak darabok, távolítsa el őket az olajból, hogy ne tudjanak megégni.
  3. Amikor a tempura szeletek aranysárga színűre váltottak, vegye ki őket az olajból és vagy hagyja a felesleges olajat lecsepegni egy szitán, vagy tegye konyhai papírtörlőre, hogy az felszívja.
 
Nincs pontos adat arra, hogy mennyi lisztet és vizet kell összekevernie, hogy a kívánt konzisztenciát elérje. Csak útmutatóként: minden 236 g liszt nagyjából 250 ml vizet fog felvenni ahhoz, hogy a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb állaga legyen.
 
Keverje össze a száraz komponenseket egy tálban, majd lassan adja hozzá a vizet. Finoman keverje, miközben a vizet hozzáadja, de ne keverje túl a tésztát. A tészta tapadását egy evőpálcikával leellenőrizheti, hogy elérte-e a kellő sűrűséget, ha belemártja, és kihúzva a pálcika végén egy kis tésztagömb formálódik.
 
A zöldségekhez: A zöldségek számtalan fajtája alkalmas tempura készítéséhez, amennyiben hosszú vékony csíkokra vágjuk őket. Ezek közé tartozik a cukkini, a hagyma, a kaliforniai paprika, az édes burgonya, a tök, a padlizsán, a sárgarépa, a zöld vagy piros színű paprika, a brokkoli és a gomba.
A zöldségeket mossa meg, szárítsa le és szeletelje fel, mielőtt a tempura tésztába mártja.
 
A sütőolajhoz: A japán emberek hagyományosa pirított szezámolajat használnak a tempurához, de használhatja Clearspring Bio Sütő Napraforgóolaját is. Előnyösebb egy komponensű olajat választani a tempura sütéséhez. 
 
 
Tippek: 
Próbálja kisütni a Clearspring Norit, vagy Sushi Norit 5x5 cm-es darabokra vágva, akár úgy, hogy a durvább felüket belemártja a tésztába. Ezeket becsomagolhatja gombákba is, amiket tésztabundába márt és  azután kisüti őket. (Nézze meg a képet.)
Ha marad egy kis felesleges tészta a végén, adhat hozzá vékonyra szelt hagymát, vagy más vékonyra vágott zöldséget, és mint apró rudacskákat kisütheti. Ez Japánban a kakiage.
 
Szervírozás:
Tálalhatjuk egy kis reszelt daikonnal, az óriási japán fehér retekkel, egy-két csepp Clearspring Tamari Szójaszósszal vagy Clearspring Shoyu Szójaszósszal.
A Tempura nem lehet teljes egy pikáns öntet, vagy más néven tsuyu nélkül.