Bio Tempeh - füstölt és sült

Azonnal fogyasztható, hidegen vagy melegen.

         

 

Nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek a hagyományos módon, kiemelkedően a fermentálással készült élelmiszerek. Az erjesztési eljárás sok ezer évre visszakövethető, mely besózott szerves anyagok egy bizonyos kultúrával történő beoltását, tiszta, levegőtől elzárt, és egyenletesen alacsony hőn való tartását jelenti. A fermentáció révén olyan egészséges vitaminokhoz, aminosavakhoz, ásványi sókhoz jutunk hozzá, amit a nyers termékekből emésztőrendszerünk nem lenne képes felszabadítani. Ismert erjesztett ételek a savanyú káposzta, vagy egyes sajtok. Mivel a 21. század táplálkozását vizsgálva: jelentős mértékű az iparilag feldolgozott üres, illetve káros élelmiszert, és arányaiban kevés az élő, enzimeket tartalmazó nyers alapanyag, emellett nem mozgunk és pihenünk eleget, de annál több a stressz az életünkben, így gyakorivá váltak az emésztőrendszer megbetegedései, zavarai. A bioaktív anyagok antibiotikum szedése következtében is kipusztulnak. A fermentált táplálékok a bennük található értékes tápanyagok révén elősegítik emésztőrendszerünk egészséges működését és ez teljes szervezetünkre pozitív hatással van. Ezért szeretnénk megismertetni, milyen előnyökkel járhat a fermentált élelmiszerek fogyasztása, melyek közül most a szójából készült tempeh-t szeretnénk bemutatni, mert nem mindegy, mit fogyasztunk, és hogyan.

 

Minden, ami a szóját különösen értékessé teszi, a taoista szerzetesek fedezték fel évezredekkel ezelőtt: a tempeh-t, a szójacsírát, a tamari szószt és a tofut. Számukra ezek mágikus ételek voltak, és nem csak az ízük miatt! Van egy jó hírünk azoknak, akik a szójától ódzkodnak, mert tiltólistán szerepel: Azok a tápanyagok, melyek a számunkra kedvezőtlenek lennének, a fermentáció során lebomlanak, könnyen emészthetővé és hasznossá válnak, azonban a rostok, izoflavonok, ásványi anyagok, vitaminok megőrződnek, és ezáltal a szója minden jótékony tulajdonsága megmarad. Dr. Kursinszki László a Semmelweis Egyetem Farmakognóziai Intézetéből az Izoflavonoidok fitoösztrogén hatása c. írásában közli, hogy mivel a tempeh gazdag a bélflórára jótékonyan ható baktériumukban, már csak ezért naponta kellene erjesztett termékeket fogyasztanunk: tempeh-t, erjesztett tofut, szójaszószt, misot, nattot, kimcsit, kombuchát…

 

Amit az erjesztésről tudnunk kell

A fermentált ételeknek kellemes az ízük, és akár házilag is előállíthatjuk őket. Fogyasztásukkal még az orális egészségünknek is jót teszünk, hiszen megszüntetik a szájszagot, a fogínygyulladást és még a fogszuvasodás ellen is védelmet élvezhetünk. De ami a lényeg, egyértelmű tények támasztják alá, hogy ha a szervezetünkben olyan állapot alakul ki, melyben a tápanyagok nem képesek kellőképpen felszívódni és hasznosulni, a fermentált élelmiszerek ezt a folyamatot is képesek megakadályozni. A hüvelyesekben jelen lévő fitinsav például megköti az olyan ásványi anyagokat, mint a cink vagy a vas. Ha azonban erjesztett ételt eszünk, ez a probléma nem következik be. Ahogy sokszor halljuk, „az egészség a beleinkben kezdődik”. Ahhoz, hogy energikusak, fiatalosak és egészségesek maradjunk, rendszeresen kell fogyasztanunk fermentált ételeket és italokat. A fermentációt végző baktériumok és gombák probiotikus hatásúak, tehát védik emésztő rendszerünket és bélflóránk épségét. Segítenek azokon, akik álmatlanságban és ízületi gyulladásban szenvednek, de még a krónikus fáradtság kellemetlen tüneteit is enyhíteni tudják. A tejsavbaktériumok fokozzák az immunitást, így sokkal hatékonyabb lesz az emberi szervezet a fertőzések leküzdésében. Sokszor hangsúlyozzák, hogy aki bélflóra-regenerációra szorul, esetleg candidiasisban, vagy valamilyen élelmiszer-allergiában, vagy csontritkulásban szenved, vagy fejlődésben van, az minden nap fogyasszon erjesztett élelmiszert, melyek segítenek helyreállítani a bélflórát, és ezzel erősítik immunrendszert.

 

A tempeh egy szójasajt, főtt szójababból, mely nemes penészes érleléssel jön létre. A szójabab élelmi rostokban gazdag, valamint remek kalcium és omega-3 forrás. Mivel a szójában emésztést gátló tápanyagok vannak, így határozottan csak érlelt, azaz fermentált formában tanácsos fogyasztani. A természetes tejsavas erjesztési eljárás során nem csak könnyebben emészthetővé válnak az összetevői, azaz például egyszerűbb aminosavak alakulnak ki, hanem pre- és probiotikumok is keletkeznek, melyek az erős immunrendszert és a kifogástalan emésztést segítik elő. Az erjesztett ételekben rengeteg élő mikroorganizmus található, amik bélrendszerünkbe kerülve támogatják a bélflórát, továbbá (mivel antioxidánsokat is tartalmaznak) csökkentik a gyulladások mértékét is a szervezetben. A tempeh kíméletes előállítási eljárása miatt vitaminok (B1-, B2-, B3-, B5-, C-, K-vitamin és folsav), enzimek, bioaktív vegyületek, antioxidánsok, ásványi anyagok (cink, szelén, foszfor, mangán, vas, magnézium, réz és kalcium) is jelen vannak a végtermékben. Az erjesztett ételekben rengeteg élő mikroorganizmus található. A tempeh utolérhetetlen beltartalmi értékei, és élettani hatása miatt szuperélelmiszernek számít, hiszen mint láthatjuk, igen összetett módon támogatja szervezetünk működését. Sokoldalú felhasználhatósága miatt népszerű alapanyaga a húsmentes étrendnek. Ajánlott mindenkinek, aki az egészségét, az ellenálló képességét szeretné támogatni és szeret ínyenc módon étkezni. / Természetes gyógymódok magazinja

 

Az érlelési folyamatnak köszönhetően a termék mind karakteresebb ízében, mind állagában eltér a megszokott szójakészítményektől. A tejsavas fermentálás során a babszemek egymáshoz kötődnek a camembert-hez hasonló szövedék által, és egy szilárd állagú téglalap keletkezik, amit könnyen vékony szeletekre, kockákra is vághatunk. A tempeh már önmagában is egy fenséges laktató étel, mely ha natúr, sajtízű. Kellemes karakteres íze is csábító, ugyanakkor rendkívül finom sütve, és bármivel könnyen ízesíthető: szójaszósszal, zöldfűszerekkel. Egy gombás tempeh pörkölt minden ragus, paprikás ízeket kedvelő embert levesz a lábáról! Bátran kísérletezhetünk vele.